вторник, 28 януари 2020 г.

Как и защо създадохме група "Забранени символи?"




Група „Забранени символи“ е създадена в края на 2016 г. от група любители музиканти с цел популяризирането на алтернативна музика със социални и общественозначими послания. Ние, участвалите в нейното създаване, сме убедени в необходимостта от подобен музикален проект, с който искаме да се противопоставим на тоталната културна хегемония на империализма в нашата страна и налаганите от него псевдоценности като космополитизма, индивидуализма, нихилизма и меркантилизма. 

Противопоставяме се на апатията и отчаянието, на мейнстрийма и конформизма. Искаме нашите песни да вдъхновяват хората за борба за по-добър живот и да им вдъхват вяра, че един друг, по-добър свят е възможен.

Смятаме, че изкуството трябва да отразява реалните проблеми на хората, да бъде коректив и трибуна. То не трябва да бъде „неутрално“, „аполитично“ и елитарно. За 30 години от реставрацията на капитализма нашият народ беше докаран до зверско оскотяване, вследствие на икономическата разруха в България. Тя доведе и до духовна деградация, за която допринася и т.нар. „масова култура“, която пропагандира като най-големи добродетели най-низките страсти, цели се в животинските инстинкти у човека, внушава, че най-важното нещо са бързото финансово забогатяване (най-вече на гърба на другите), живеенето с цел безгрижни удоволствия, убеждението, че човек си е самодостатъчен. Този фройдистко-хедонистичен възглед за развитието на изкуството е само фасада, зад която се крие моралната деградация, която носи тази култура.

Създавайки група „Забранени символи“, искаме да се противопоставим на всички тези процеси и да поставим началото на една нова тенденция, която да завладее всички сфери на изкуството, да го превърне в оръжие, с което народът да отстоява своите интереси, потъпквани жестоко вече три десетилетия.

В периода, в който създавахме нашата група, в България се беше развихрила кампания, подета от трима депутати в Народното събрание за забрана на използването на комунистически и социалистически символи. Тези, които крепят сегашната система, основаваща се на бруталната експлоатация над трудещите се и поробването на нашата страна от империализма, се опитаха с проектозакон да криминализират символите, които олицетворяват борбата срещу несправедливостта и тиранията. Това беше поредната стъпка към потъпкването на свободата у нас и ние не можехме да останем безучастни. Затова кръстихме нашата група "Забранени символи" в знак на протест против този проектозакон. 

Освен от любовта към музиката, ние сме обединени и от чувството за патриотизъм и любов към Родината, затова всичките ни текстове до момента са на български език. Въпреки, че като музиканти сме любители, опитваме се да създаваме изцяло авторски песни. Стараем се да дадем и нов прочит на някои известни песни от миналото, като им придаваме по-модерно звучене. Преводите на някои от тях са изцяло наше дело.

Създаването на „Забранени символи“ е вдъхновено от други музикални групи, изповядващи сходни ценности и разбирания за музиката, като италианската група Banda Bassotti и турската Grup Yorum.

Няма коментари:

Публикуване на коментар